Совети за продавачите

Пред да се одлучите да продадете:

 1. Најдете добра и проверена агенција на која ќе и верувате;
 2. Проверете дали имотот има некакви обврски (пр. Хипотека), посебно во случај на наследство;
 3. Одредете ја цената на пазарот;
 4. Одредете колку ќе Ве чини ангажирањето на агенцијата како посредник;
 5. Одстранете ги нештата кои ќе ја намалат вредноста на Вашиот имот;
 6. Договорете се со агенцијата да бидат објавени слики од Вашиот имот во нивната понуда.

Неколку причини кои треба да се елиминираат:

 1. Нечистиот пристап до Вашиот објект;
 2. Скршени скали;
 3. Разрушена фасада;
 4. Молци, глувци, бубашваби, пајаци и сл. ;
 5. Влажни и несредени подруми;
 6. Скршени стакла;
 7. Покрив и тавани кои протекуваат;
 8. Недовршени градежни работи.

Дополнителни ситници кои може да го одвратат потенцијалниот купувач од купување на Вашиот имот:

 • Непријатен мирис од цигари, готвење, од домашни миленичиња или сл.
 • Контролирајте ги Вашите домашни миленици доколку се во објектот што го продавате. Доколку сте во можност најдобро е да истите  не се присутни додека купецот е во разгледување на истиот;
 • Исчистете го купатилото;
 • Темните простории ги одвраќаат повеќето купувачи;
 • Постерите кои Вие ги сакате може да не се по вкусот на купецот;
 • Додека купувачот го разгледува Вашиот имот, дозволете да го води агентот, дури и ако сте во можност, немојте да сте присутни во моменти на презентирање.